Serieondernemer Arnoud Aalbersberg neemt samen met vastgoedondernemer Jan ’t Hoen de failliete platenperserij Deepgrooves in Leeuwarden over. De enige serieuze perserij die Nederland naast het grotere Record Industry in Haarlem rijk is, krijgt daarmee een tweede leven. Wat zijn de plannen van de Amsterdamse ondernemers met de perserij? Business Insider Nederland belt met Aalbersberg en ’t Hoen.

“De curator heeft via de oude eigenaar zowel Jan als mij benaderd”, zegt Aalbersberg, die ’t Hoen stelt te kennen uit het muziekcircuit. “We vonden het zonde dat zo’n mooi bedrijf met zo’n duurzame propositie het niet heeft gered. We besloten daarom eens een serieuze blik te werpen op het verkoopmemorandum van de curator, zijn die kant opgegaan en hebben alles bekeken.”

“Ik denk dat het altijd belangrijk is dat er van een bepaald soort bedrijf meerdere zijn in Nederland”, vult ’t Hoen aan. “Als Deepgrooves niet terug zou komen, blijft alleen de ouderwetse manier van vinylpersen over in Nederland. Niet de duurzaamheid die wij voor ogen hebben. Maatschappelijk gezien, vonden we het dus ook belangrijk om onze nek uit te steken.”

De twee ondernemers besloten daarop een bod te doen, dat werd geaccepteerd door curator Wybe Mollema. Wat ze ervoor hebben betaald, wil Aalbersberg niet zeggen tegen Business Insider Nederland. “Dat brengen we niet naar buiten. Het gaat in ieder geval om de boedel, dus de machines en voorraden en daarnaast de debiteuren en goodwill.”

Deepgrooves werd al in 2017 opgericht. Eind oktober ging het bedrijf failliet. Volgens de curator zou dit hebben geleden aan "foutieve informatie" die de oud-accountant aan het bedrijf had gegeven. Oprichter Chris Roorda zou op basis daarvan hebben besloten investeringen te doen die de liquiditeit van het bedrijf niet ten goede kwamen. Al in 2022 liep de winst van het bedrijf terug naar nagenoeg een schamele 400 euro.

De Leeuwarder Courant meldde eerder dat het bedrijf had bijgedragen aan een investering van 2,5 miljoen euro voor de bouw van een fabriek voor gerecycled plastic voor vinylplaten. De vraag naar gerecycled pvc bleek volgens de krant alleen sterk tegen te vallen.

Oprichter Roorda krijgt mogelijk een rol bij Deepgrooves, zegt 't Hoen. Hij stelt de oprichter van het bedrijf een voorstel te hebben gedaan voor een rol waarin Roorda onder meer nieuwe manieren van klantenwerving op poten zou kunnen zetten. Roorda zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Deepgrooves 'deed te veel'

Voor serieondernemer Aalbersberg is Deepgrooves bepaald niet het eerste failliete bedrijf dat hij overneemt. Afgelopen jaar nog hielp hij producent van zonneauto's Lightyear aan een doorstart. Wat er volgens hém loos was bij Deepgrooves?

"Er werd te veel gedaan", zegt Aalbersberg. "Ze verkochten naast vinyl ook cassettebandjes en cd's, die ze door toeleveranciers lieten maken. Ze wilden aan iedereen verkopen."

Als je je pijlen op te veel doelen richt, kan er volgens Aalbersberg "ruis" ontstaan, die "gezonde groei" in de weg zit. Dat gebeurde ook bij Deepgrooves, stelt de ondernemer.

"Wij willen daarom terug naar de basis. We willen ons echt focussen op vinyl. Daarbij willen we het liefst niet de dingen aanbieden die we zelf niet goed kunnen doen, zoals splatter vinyl, met van die mooie kleurtjes erin."

Aan de kwaliteit van de producten bij Deepgrooves lag het volgens Aalbersberg niet, die er zelf ook geregeld vinylplaten zou hebben besteld voor een platenlabel van hem. "De kwaliteit van de vinylproducten was echt top-notch. De machines van het Zweedse merk Pheenix, kun je gerust de Rolls-Royce van de platenpersen noemen. We kunnen platen heel stil persen, zonder bijgeluid. Dat is bijvoorbeeld handig voor ambient-artiesten, die stillere muziek maken."

Arnoud Aalbersberg, een van de twee ondernemers die Deepgrooves aan een doorstart helpt.
Arnoud Aalbersberg, een van de twee ondernemers die Deepgrooves aan een doorstart helpt.
Arnoud Aalbersberg

Groene missie bedrijf blijft overeind

Eén ding wil hij als zelfverklaard "impact-investeerder" niet veranderen aan Deepgrooves: het groene karakter van het bedrijf. "We blijven gerecycled pvc in onze platen verwerken. Eerst deels, bijvoorbeeld 20 procent, waarbij de rest van de platen uit nieuw pvc bestaat. Uiteindelijk willen het gehalte gerecycled materiaal steeds verder opvoeren, om deze manier van persen in 2035 de norm in de branche te maken. Ik investeer alleen in impactbedrijven, dat is volgens mij de enige weg op dit moment."

Wel betekent dit dat de platen in Leeuwarden iets duurder kunnen zijn dan die van concurrenten. "Wij leveren bij wijze van spreken de bio-komkommers van de vinylmarkt. Ook in deze branche zullen sommigen blijven kiezen voor gewone komkommers. Als wij een snelle turnaround kunnen laten zien en betrouwbaar kunnen leveren, verwacht ik dat klanten ons toch zullen weten te vinden."

Vastgoedondernemer 't Hoen is ook eigenaar is van de Amsterdamse popzaal Q-Factory, waar bandjes onder meer muziek kunnen opnemen. De ondernemers denken erover na om de diensten van de vers aangekochte perserij op termijn te combineren met die van de Amsterdamse studio.

"Wij hebben een eigen geluidsstudio, waar bands als Kane en mijn eigen band Wild Romance opnemen", zegt 't Hoen, die drumt in de voormalige begeleidingsband van wijlen Herman Brood. "We willen toegroeien naar een eigen label. Wat is er leuker dan dat je zelf ook nog eens je eigen platen kunt laten persen?"

Een ander idee waar 't Hoen mee speelt: bandjes die hun platen in Leeuwarden op plaat laten persen, zouden in Q-Factory hun releaseshow kunnen houden. "Ik zie heel veel synergie", zegt 't Hoen. "De toekomst zal het verder uitwijzen."

Ondernemers willen gedupeerden helpen

Met het geld dat Aalbersberg en 't Hoen neertelden voor Deepgrooves, kan curator Mollema de schuldeisers deels compenseren. Uit het faillissementsbeslag blijkt dat financier Rabobank nog 1 miljoen euro had uitstaan bij Deepgrooves en ABN Amro 290.000 euro.

Daarnaast zijn er verscheidene bands en labels die al voor hun lp's hebben betaald, maar nog niets hebben ontvangen. Op internet regent het al maanden klachten van gedupeerden.

Enerzijds is het faillissement van een toeleverancier simpelweg een ondernemersrisico. Toch is het geen geheim dat het grote geld van deze wereld niet bij kleine bandjes en labels zit. Een vinyl-bestelling voor 1.000 euro zal aardig wat zijn voor een beginnende singer-songwriter.

Ook Aalbersberg begrijpt de teleurstelling. Sterker nog, hij is één van hen. Namens zijn platenlabel had hij bij Deepgrooves nog een order uitstaan voor driehonderd lp's, waarvoor hij al 2.000 euro heeft overgemaakt. "Ik kreeg die lp's maar niet. Dit is ook de reden dat ik in de gaten kreeg dat er iets aan de hand was met dit bedrijf."

Hoeveel soortgelijke gedupeerden er zijn, stelt hij nog niet te weten. "Maar het gaat niet om honderden", zegt de ondernemer.

Zijn eigen platen zijn nog niet geproduceerd. "Vette pech", noemt Aalbersberg dit. Afnemers voor wie de platen al wel geproduceerd zijn, krijgen van de curator de mogelijkheid deze met een "opslag" alsnog af te nemen, zegt Aalbersberg.

"Dat leverde op sociale media veel negatieve reacties op", weet hij. "Mensen zeiden: jeetje, nu moet ik nog eens 1.000 euro betalen om mijn spullen te krijgen. Tegelijkertijd is dat wel hoe een curator werkt. Die wil zoveel mogelijk geld ophalen om schuldeisers te betalen en een faillissement af te ronden. Het gekke is: als je een bestelling hebt gedaan, sta je dan achteraan in de rij."

"Als we straks alles hier up and running hebben, willen we kijken hoe we deze groep kunnen helpen", zegt Aalbersberg. "Aangezien wij ook de debiteuren overnemen, gaan we wel met die mensen in gesprek. Op de site, die verder op zwart is, roep ik mensen op om me gewoon even een e-mail te sturen. Vertel me in jouw beleving wat de status is. We kijken de komende dagen wat er al geproduceerd is en in het magazijn staat. Als dat al betaald is, sturen we dat toe."

Voor klanten van wie de lp's nog niet geproduceerd zijn, stelt Aalbersberg ook "iets te willen betekenen". Zowel voor "wat ze zouden krijgen" als "misschien met toekomstige producties". Wát precies, dat kan de ondernemer nog niet zeggen. Wel stelt hij na te denken om klanten de mogelijkheid te geven toekomstige bestellingen te doen zonder vooruitbetalingen, om zo het vertrouwen terug te winnen.

"Voor ons als ondernemers betekent dat een enorme geldlast, omdat we alles zullen moeten voorfinancieren", zegt Aalbersberg. "Als het vertrouwen weer hersteld is, kunnen we klanten die wel weer vooruit willen betalen bijvoorbeeld een betere deal geven."

Als de doorstart van Deepgrooves maandag officieel een feit is, stelt Aalbersberg meteen van start te gaan om het bedrijf mee te krijgen in de vaart der volkeren. Is de locatie, Leeuwarden, voor de Amsterdammers niet wat onhandig gekozen?

't Hoen relativeert: "Ik heb ook bedrijven in Antwerpen en bijvoorbeeld Spanje. Ik ga de komende tijd één dag per week voor Deepgrooves werken, deels vanuit Leeuwarden en deels vanuit Amsterdam. De groep in Leeuwarden is verder ongelofelijk gemotiveerd, dus zij kunnen ook heel veel dingen alleen."

Ook Aalbersberg denkt dat de afstand wel meevalt. Als operationele man wil hij de komende maanden zelfs drie dagen per week op kantoor in Leeuwarden zijn. Lacht: "Als er geen file staat, ben je in een uur en een kwartier vanuit Amsterdam in Leeuwarden."

LEES OOK: Kun je rijk worden door slim te handelen in oude lp’s? ‘Ik verkocht eens een plaat voor €10.000’